nieuws

06 nov 2008, 09:09

Zeppelinvluchten boven Waddenzee toegestaan

De Stichting Zeppelinvluchten Waddenzee mag proefvluchten met zeppelins gaan uitvoeren boven de Waddenzee. De Raad van State in Den Haag heeft dat woensdag bepaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de beslissing is het bezwaar van de Waddenvereniging en de Friese natuurbeschermer It Fryske Gea tegen de vluchten afgewezen. De Stichting Zeppelinvluchten wil de aandacht trekken voor "nieuwe en duurzame vervoerssystemen''.

Volgens voorzitter B. Jansema zijn deze zogenoemde ecotoeristische vluchten een mooie optie. Jansema gaat binnenkort een maand lang proefvluchten uitvoeren boven de Waddenzee en de Noordzeekust.

De natuurverenigingen zijn bang dat de zeppelinvluchten nadelige effecten hebben, zoals het verstoren van vogels en zeehonden. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen moet de stichting een maand van tevoren een vluchtplan indienen bij het provinciaal bestuur. Deze moet het plan eerst goedkeuren, zo heeft de Raad van State bepaald. Bovendien vliegen de zeppelins naar Ameland via dezelfde route als het gewone vliegverkeer. De Stichting voert de vluchten overdag uit. Ieder uur kunnen er per vlucht maximaal elf personen mee.