nieuws

09 sep 2010, 17:05

Aantal startende ondernemers in Groningen stijgt

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) uit de noordelijke provincies doen het ondanks de economische tegenwind goed. Uit cijfers van de zzp-crisisindex van de FNV blijkt dat zzp’ers in Groningen, Friesland en Drenthe een stuk beter presteren dan hun collega’s elders in het land. Daarnaast tonen cijfers van de Kamer van Koophandel aan dat het aantal startende ondernemers in Noord-Nederland in de eerste helft van 2010 met 5% steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om deze positieve ontwikkeling te ondersteunen, geeft het online kenniscentrum WerkNet Eemsdelta (www.eemsdelta.werknet.info) extra aandacht aan zzp’ers. Zij kunnen bij WerkNet terecht met al hun vragen over sociale zekerheid, fiscale regelingen en inkomensverzekeringen.
Nuchtere houding goede eigenschap in crisistijd
Een mogelijke verklaring voor het feit dat zzp’ers in het noorden het in crisistijd relatief goed doen, is de nuchtere houding en de kat-uit-de-boom-kijk-mentaliteit van noordelijke ondernemers. Startende ondernemers in het Noorden zijn daarom over het algemeen beter voorbereid als ze voor zichzelf beginnen. In totaal zijn in de eerste helft van dit jaar 5400 noorderlingen een eigen zaak begonnen. Het gaat daarbij vaak om eenmanszaken.

WerkNet Eemsdelta extra steun in de rug noordelijke zzp’ers
Starters en zelfstandigen moeten veel organiseren rond sociale zekerheid, fiscale regelingen en verzekeringen. Zeker degenen die willen starten vanuit een uitkering of kampen met een chronische ziekte, lopen vaak tegen tal van vragen en problemen op bij instanties als UWV, Kamer van Koophandel, gemeente of verzekeraar. Daarom startte de intergemeentelijke sociale dienst Noordoost, kenniscentrum Welder en de onafhankelijke arbeidsadviseurs van de Werkpleinen, dit jaar met WerkNet Eemsdelta.

De site www.eemsdelta.werknet.info is het online kennis- en contactpunt voor inwoners van de noordelijke provincies met vragen over hun werkende en financiële toekomst. De onafhankelijk adviseurs achter WerkNet geven gratis, anoniem en vrijblijvend advies over werk, uitkeringen en inkomensverzekeringen.