nieuws

18 jun 2002, 00:12

Zelfdodingconsulent vrijuit

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft bakzeil gehaald in de zaak tegen de Drentse zelfdodingconsulent Willem M.. Hij zou hulp bij zelfdoding hebben verricht rond de dood van een 81-jarige Groningse vrouw. Het OM gaat tegen de uitspraak in beroep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rechter oordeelde dinsdag echter dat bij de dood vorig jaar april zeker vijf personen aanwezig zijn geweest, onder wie zeker iemand die een grotere bijdrage aan de uiteindelijke dood van de vrouw zou hebben geleverd dan M. zelf. De rechtbank stelt dat het daarom onbegrijpelijk is dat slechts M. werd vervolgd en de anderen niet.
Het lijkt erop dat slechts hulpverleners worden aangepakt, aldus de rechter. Deze schending van het gelijkheidsbeginsel was reden het OM niet ontvankelijk te verklaren. Tegen de man was een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist van 250 dagen. M. werkt voor Stichting De Einder, die zich bezighoudt met het informeren en ondersteunen van mensen die een eind aan hun leven willen maken. M. was blij met de uitspraak, maar heeft er gemengde gevoelens over. ,,Er is geen inhoudelijk oordeel gegeven over hulp bij zelfdoding. Wat dat betreft zitten we met lege handen’’. Hij vond het jammer dat vooral veel aandacht is besteed aan kwesties als wie het elastiek waarmee de vrouw zichzelf een zak om het hoofd had geknoopt aantrok. ,,Dat ging voorbij aan de essentie van deze kwestie’’.
Advocaat W. Anker had in zijn pleidooi voor vrijspraak gepleit. Hij stelde dat de dagvaarding te vaag was geformuleerd. Dat vond de rechtbank niet. Het geschonden gelijkheidsbeginsel was ook een belangrijk punt in het pleidooi: Het uitgebreide justitiële onderzoek richtte zich echter op M., die in die periode onder meer een zevental weken vastzat.
De raadsman constateerde dat het vonnis in ongebruikelijk harde woorden was opgesteld. Ook het erkennen van schending van het gelijkheidsbeginsel komt niet veel voor, aldus Anker. Het OM kondigde dinsdag aan in hoger beroep te zullen gaan, omdat het de in het vonnis beschreven redenen voor de niet-ontvankelijkheid niet zegt te kunnen accepteren. Het OM stelt dat ze wel degelijk M. kon vervolgen en de andere aanwezigen niet. Naar het oordeel van het OM was het aandeel van die andere personen maar klein. ,,Dan kan het nog wel eens een lange weg worden’’, aldus Anker, die direct na de uitspraak speculeerde over een eventueel hoger beroep. Hij vindt het jammer dat de zaak is gesneuveld in de voorfase, voordat er uitspraak is gedaan over hulp bij zelfdoding in het algemeen. De rechtbank heeft deze uitspraak in nieuwe bezetting gedaan. De vorige rechters waren gewraakt, omdat de president van de rechtbank felle kritiek leverde op de in zijn ogen ‘schimmige en obscure’ werkwijze van M..