nieuws

10 feb 2011, 09:09

Zeldzame zeearend in Groningen

In Groningen is woensdagochtend een zeldzame zeearend waargenomen. De vogel werd gespot bij het bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep van Het Groninger Landschap.Deze grootste roofvogel van Nederland wordt ook wel de vliegende deur genoemd omdat hij grote rechthoekige vleugels heeft met een lengte van wel twee meter en een breedte van een meter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Beheerders Arjan Hendriks en Jan Moerkerk en stagiair Rudolf Hendriks van Het Groninger Landschap zagen de zeearend woensdagmorgen zitten in de Koningslaagte, het gebied dat ligt aan het bezoekerscentrum in Noorderhoogebrug, aan de rand van de stad Groningen. ‘Ik dacht dat ik eerst een vos zag met een prooi, maar dat bleek een zeearend te zijn die een nijlgans op zat te eten. Hij heeft daar wel drie kwartier gezeten zodat we hem heel mooi konden bekijken en konden fotograferen. Het was een schitterend gezicht om zo’n enorm beest in ons gebied te zien zitten’ aldus Jan Moerkerk.

De zeearend is een schaarse wintergast in Nederland. Jaarlijks worden er enkele tientallen gezien. Behalve bij grote vogelconcentraties zoals de Wadden en het Lauwersmeer worden zeearenden ook steeds vaker gezien in gebieden van Het Groninger Landschap zoals bij de Dollard en de Westerbroekstermadepolder (Zuidlaardermeergebied) en nu dus in het Reitdiepgebied. Sinds enkele jaren broedt de zeearend in Nederland. Het eerste broedgeval was in de Oostvaardersplassen. Sinds kort ook in het Lauwersmeergebied.