nieuws

09 mei 2002, 00:12

Zeker vijftienhonderd mensen tekenen condoleanceregister Pim Fortuyn

De kans om uiting te geven aan rouw over de brute dood van Pim Fortuyn wordt in Groningen volop benut. Op het stadhuis hebben woensdagmiddag, met nog enkele uren te gaan voor de sluiting voor een lang weekend, meer dan vijftienhonderd mensen het condoleanceregister getekend. Aan tien tafeltjes tegelijk wordt soms gewoon de naam, soms een heel epistel aan het papier toevertrouwd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’De stemming is heel anders dan na 11 september’’, vertelt een van bodes. ‘’Mensen schrijven veel meer op’’. Een radeloze man had even eerder snikkend naast hem gestaan en zich afgevraagd waar hij nu op moest stemmen. Ook in de stad die weliswaar langdurig de woon- en werkplaats was van de omstreden Fortuyn, maar waar zijn politieke aanhang veel kleiner leek dan in andere grote steden, heeft de moord op hem duidelijk net als overal een zeer gevoelige snaar geraakt.
Het register is sinds dinsdag geopend. De sfeer op het stadhuis is emotioneel zeer geladen. De blikken zijn somber. Sommige mensen lopen met tranen in hun ogen. De persoonlijke verhalen of kreten die op vellen papier worden uitgestort zijn uit het hart gegrepen. Oudere echtparen, een jonge vader met zijn dochtertje, eenlingen en scholieren; een veelkleurig publiek bestijgt in een gestage stroom de trappen van het oude pand. Ze nemen alle tijd hun visie of indrukken op te schrijven.
Daardoor bleven de rijen dinsdag lang, ondanks de twee tafels die beschikbaar waren. Woensdagmorgen was het direct druk vanaf het moment dat de deuren van het stadhuis werden geopend. ‘’En dat is de hele dag zo gebleven’’, zegt een andere bode. ‘’We hebben inmiddels tien tafeltjes ingericht’’. En aan tien tafeltjes zitten vrijwel onafgebroken mensen hun verhaal aan het papier toe te vertrouwen.