nieuws

02 dec 2010, 17:05

Zeilschip Wubbo Ockels tot zinken gebracht

Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het miljoenen kostende, innovatieve zeilschip van oud-astronaut Wubbo Ockels, de Ecolution, tot zinken gebracht. Het splinternieuwe schip, een van de meest innovatieve ter wereld, lag bij werf No Limits Ships BV in Groningen, waar het door vernielingen zo ernstig beschadigd raakte dat het naar de bodem van het Reitdiep zonk, zo meldde de politie donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft geen idee wie er achter de vernielingen zit en heeft een rechercheteam van zes man op de zaak gezet. Om wat voor vernielingen het precies gaat, wil de politie niet kwijt. Buurtonderzoek in de omgeving van de werf leverde donderdag enkele tips op.

Burgemeester Rehwinkel sprak in een reactie over een ‘aanval op het symbool van duurzaamheid’ en zei dat alles op alles wordt gezet om de daders zo snel mogelijk te pakken. Rehwinkel sluit een kwajongensstreek zo goed als uit en vermoedt dat het om een doelgerichte actie gaat.

Ook de zeer aangedane Ockels, die van plan was om samen met zijn vrouw een wereldreis met de Ecolution te maken, zegt niet te durven uitsluiten dat het om een tegen hem gerichte actie gaat. ,,Dit waren geen vandalen, ze wisten waar ze mee bezig waren en hebben geen rommel achtergelaten. Een schip van 25 meter breng je bovendien niet heel makkelijk naar de bodem”, reageerde hij.

Dat wordt bevestigd door Jen Wartena, directeur van jachtenbouwer Icon Yachts in het Friese Harlingen. De Ecolution was gebouwd om wereldzeeën mee te bevaren en zinkt dus niet zomaar, stelt hij. ,,De romp van zo’n schip bestaat, uit veiligheidsoverwegingen, over het algemeen uit compartimenten. Als er eentje lek is, blijft een boot nog makkelijk drijven.”

Over de schade aan het schip, dat volgens Ockels goed verzekerd was, is nog niets te zeggen. De oud-astronaut 5000 euro uitgeloofd voor de tip die na de dader(s) leidt. Ook Tendris, een organisatie die duurzame producten ontwikkelt, looft 5000 euro tipgeld uit.

Medewerkers van de Groningse werf slaagden er donderdagmiddag in het schip leeg te pompen zodat het nu weer drijft. Op initiatief van de TU Delft, waar Ockels hoogleraar duurzame ontwikkeling is, is een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat de Ecolution in de gaten houdt. Ook de politie houdt de omgeving komende tijd extra in de gaten.

De 25 meter lange Ecolution is gebouwd op initiatief van Ockels en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het schip al zeilend, met behulp van propellers onder de boot, zijn eigen energie opwekken die vervolgens kan worden opgeslagen in speciale accu’s. Ockels wilde met het schip overal ter wereld aandacht vragen voor duurzaamheid.