nieuws

02 dec 2010, 11:11

Zeilschip Wubbo Ockels in Groningen tot zinken gebracht

Het miljoenen kostende, duurzame zeilschip van oud-astronaut Wubbo Ockels, de Ecolution, is door vandalen tot zinken gebracht. Het schip, een van de meest innovatieve ter wereld, lag bij een scheepswerf aan de Friesetraatweg. Daar werd het door onbekenden zo zwaar toegetakeld dat het naar de bodem van het Reitdiep zonk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de politie werd woensdagochtend ontdekt dat het schip naar de bodem was gezonken. Vanwege de lage waterstand lag de splinternieuwe Ecolution niet helemaal onder water. Het is niet bekend of de boot nog kan worden gered.

De politie heeft geen idee wie er achter de vernielingen zit en of het om een gerichte actie gaat. Woensdag is een sporenonderzoek gehouden en zijn ook buurtbewoners ondervraagd.

De 25 meter lange Ecolution is gebouwd op initiatief van Ockels en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het schip al zeilend, met behulp van propellers onder de boot, zijn eigen energie op wekken die vervolgens kan worden opgeslagen in speciale accu’s. Ockels wilde met het schip overal ter wereld aandacht vragen voor duurzaamheid. 
 

Burgemeester Rehwinkel van Groningen spreekt op Twitter van een zeer verdrietige zaak. Hij noemt de vernielingen een ‘aanval op symbool van duurzaamheid’ en zegt inmiddels uitgebeid met de politie te hebben gesproken.