nieuws

04 jul 2002, 00:12

Zeehondenziekte definitief uitgebroken

De beruchte zeehondenziekte is definitief uitgebroken op het Nederlandse wad. Dat zal het ministerie van LNV vanmiddag bekendmaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorige maand overleed de eerste Nederlandse zeehond aan het virus. De afgelopen werden meer dan tien dode zeehonden bij zeehondencentrum Pieterburen afgeleverd. Uit onderzoek blijkt nu dat ook zij aan het gevreesde virus zijn overleden.
Sinds mei houdt dit virus al huis in de Deense en Zweedse wateren. Omdat zeehonden 150 kilometer op een dag kunnen zwemmen, was al verwacht dat het virus ook in de Waddenzee zou opduiken.
Als het virus in groten getale om zich heen gaat slaan, kan dit de helft van de ongeveer vijfduizend zeehondenpopulatie in de Waddenzee het leven kosten. Het virus kan niet worden tegengehouden en vaccinatie is onmogelijk, dat maakte staatssecretaris Faber (Natuur) eerder bekend.
In 1988 brak het virus al eens uit in de Waddenzee. Dat kostte toen 60 procent van de zeehondenpopulatie, die toen veel kleiner was, het leven. Het virus is nu opgedoken in Denemarken en vervolgens bij de zeehonden op de Duitse Wadden terecht gekomen.