nieuws

02 mei 2008, 10:10

Zeehondencrèche schiet te hulp in Iran

De Iraanse autoriteiten hebben de hulp ingeroepen van de Zeehondencrèche in Pieterburen. De crèche is gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de bestrijding van een kwal die bedreiging vormt voor de zeehonden in de Kaspische zee. Ook gaat de crèche helpen bij het opzetten van een opvang voor gestrande zeehonden en dolfijnen. Dat meldde zeehondenmoeder Lenie ’t Hart vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Kaspische zee wordt al langere tijd geteisterd door een kwallenplaag waardoor er voor de zeehonden een voedseltekort is ontstaan. De Iraanse overheid wil de kwallen nu doden door onderwater bepaalde tonen uit te zenden. ’t Hart is gevraagd te onderzoeken welk effect deze techniek op zeehonden heeft.


Ook gaat de crèche helpen bij het opzetten van een opvang voor aangespoelde dolfijnen en Kaspische zeehonden, die tot nu toe aan hun lot werden overgelaten. Deze zeehond wordt volgens ’t Hart ernstig bedreigd. Een aantal jaren zwommen er nog miljoenen van deze dieren rond. Nu zijn het er nog maar 50 duizend, zegt ’t Hart.