nieuws

01 dec 2008, 12:12

Zeehondencrèche Pieterburen plaatst extra noodunits

De zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen plaatst woensdag acht noodunits om het grote aantal zieke zeehonden op te kunnen vangen. Dat heeft directrice Lenie ’t Hart maandag bekend gemaakt. De crèche zit op dit moment vol met 72 zieke zeehonden. Met de komst van de noodunits kunnen zestien nieuwe dieren worden opgevangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De noodunits konden worden aangeschaft dankzij een particuliere gift van een familie. Volgens ’t Hart krijgt de crèche de laatste tijd naar verhouding drie keer zoveel zieke zeehonden binnen dan normaal. Alleen zondagnacht kwamen al vier zieke dieren binnen. In totaal heeft de opvang dit jaar tot nu toe 200 gewone zeehonden opgevangen. Daar zijn andere soorten zoals de grijze zeehond niet bij inbegrepen.

Veel zeehonden zijn de afgelopen tijd ziek geworden door zeevervuiling en industriële overbevissing van kleine vissen, aldus ’t Hart. Hierdoor is het gewicht van de zeehonden laag en hebben velen een verzwakt immuunsysteem. Veel zeehonden overlijden daardoor aan kinderziekten die zij normaliter wel aankunnen. ,,De gezondheidskwaliteit van de zeehonden is beneden alle peil. Deze ontwikkeling is in 1998 gestart en sindsdien nooit teruggelopen’’, aldus ’t Hart.