nieuws

05 aug 2002, 00:12

Zeehondencrèche Pieterburen vergroot capaciteit vanwege viruscrisis

Zeehondencrèche Pieterburen vergroot noodgedwongen de opvangcapaciteit. Er is extra ruimte nodig om plek te bieden aan dieren die getroffen zijn door het dodelijke virus dat in de Waddenzee woedt. Er zijn nu reeds rond de zeventig dieren in de crèche en dat aantal zal waarschijnlijk groter worden. Het bijplaatsen van een vijftal verbouwde zeecontainers moet ruimte bieden aan nog eens twintig extra dieren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe zeehondencontainers kosten tienduizenden euro’s, schat F. Duut van de crèche. Het gebruikte type container is ongeveer half zo lang als de bekende grote zeecontainers en is meer vierkant, licht hij toe. De viruscrisis kost het instituut zeker honderdduizend euro. Ze is daarom een campagne begonnen om nieuwe donateurs te werven. Naast de containers zijn er bijvoorbeeld meer vrijwilligers dan gebruikelijk aan de slag, en ook die hebben extra materiaal nodig, aldus Duut.
,,De uitbraak van 1988, toen 60 procent van de zeehondenpopulatie overleed, duurde een maand of vier, vijf. De eerste uitbraak hier was op 16 juni. We hebben dus nog wel iets voor de boeg.'' Volgens L. 't Hart van zeehondencrèche Pieterburen zijn vooral de afgelopen twee dagen veel dode en zieke dieren aangetroffen. ,,De problemen concentreerden zich rond de eilanden Vlieland, Terschelling en Ameland, maar we treffen nu ook zieke en dode zeehonden aan rond Schiermonnikoog en in de Dollard.''