nieuws

20 nov 2007, 15:03

Zeehondencrèche kiest voor Delfzijl

De directie van de zeehondencrèche in Pieterburen heeft Delfzijl uitgekozen als nieuwe vestigingsplaats. Dat maakte 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart van de crèche dinsdagmiddag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directie van de crèche koos voor Delfzijl omdat de gemeente bereid is 2 miljoen euro te investeren. Dat geld is nodig om een subsidieaanvraag van 13 miljoen te kunnen indienen bij het Waddenfonds, om de bouw van een nieuwe crèche te kunnen betalen. De handtekeningen zijn gezet, dinsdag moet de aanvraag bij het fonds binnenkomen. 't Hart verwacht in januari uitsluitsel te krijgen over de subsidieaanvraag.

Het nieuwe 'natuurcentrum' zoals 't Hart het noemt, moet komen bij het Eemshotel in Delfzijl, direct aan de kust van de Waddenzee. Als alles doorgaat, is het begin 2010 af. In het centrum komt behalve voor zeehonden, ruimte voor educatie, wetenschappelijk onderzoek en cursussen. De bedoeling is dat er een parkeervoorziening komt waar het centrum op gebouwd wordt, zodat bezoekers direct uitkijken over de Waddenzee.

De zeehondencrèche wil Pieterburen verlaten wegens ruimtegebrek. Gemeente De Marne, waar Pieterburen ligt, wilde geen verhuizing financieren. Andere gemeenten die in de race waren als nieuwe vestigingsplaats waren Eemsmond, Harlingen en Dongeradeel.

De gemeente Delfzijl is blij met de eventuele komst van de zeehondencrèche. ,,Dat levert 150.000 bezoekers per jaar op; dat geeft Delfzijl een enorme impuls'', aldus een woordvoerder.