nieuws

04 jan 2008, 10:10

Zeehondenbaby kilometers aan de wandel

Een piepjonge grijze zeehondenpup is in de nacht van donderdag op vrijdag zeker 1,5 tot 2 kilometer over het land gekropen. Het beestje werd uitgehongerd en vermagerd aangetroffen in de buurt van de ijsbaan van het plaatsje Ballum op Ameland. Dat maakte de zeehondencrèche in Pieterburen, waar het dier is opgevangen, vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerster is de zeehondenbaby eerst over de dijk gekropen waarna hij via een weiland en een geasfalteerde weg bij de ijsbaan terecht kwam. De huiler werd hier midden in de nacht gevonden, waarna hij zo snel mogelijk naar Pieterburen is gebracht. Het beestje blijft in de crèche tot het voldoende aangesterkt is om weer uitgezet te worden.


Het gebeurt maar zeer zelden dat een zeehond zulke lange afstanden over het land aflegt, zegt de zegsvrouw. Al voegt ze daar wel bij dat grijze zeehonden gewend zijn om over rotsen te klimmen.


In Pieterburen zijn de afgelopen weken in totaal 26 jonge zeehonden binnengebracht die hun moeder zijn kwijt geraakt. Omdat het tot nu toe nauwelijks gestormd heeft en het redelijk weer is, zijn dat er minder dan voorgaande jaren.