nieuws

26 mei 2002, 00:12

Zeehonden in Waddenzee wèl besmet met zelfde dodelijke virus als in ‘88

Zeehonden in het Deense deel van de Waddenzee blijken besmet met hetzelfde dodelijke virus als dat in 1988 verantwoordelijk was voor de enorme sterfte onder de zeehondenpopulatie. Dat heeft de Zeehondencreche Pieterburen zojuist bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het virus is aangetroffen bij zeehonden op het Deense Anholt. Daar is inmiddels een kwart van de zeehondenpopulatie gestorven. Nadat de ziekte eerder deze maand al werd vastgesteld heeft de Zeehondencreche onderzoek laten doen naar de oorzaak van de sterfte. De resultaten van dat onderzoek werden bekend gemaakt door prof. dr. J. Osterhaus van de Erasmus universiteit in Rotterdam.
Volgens Osterhaus is het weliswaar hetzelfde virus als in 1988, maar is het daarmee volstrekt niet duidelijk of er weer zoveel zeehonden zullen sterven. ‘ Het hangt er vanaf of het zich zal verspreiden naar de rest van de Waddenzee. Bovendien is het de vraag of de zeehonden in het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee weerstand hebben opgebouwd tegen het virus’, aldus Osterhaus.
In elk geval vindt Osterhaus het zeer belangrijk dat alle zeehonden die in Pieterburen worden opgevangen gevaccineerd worden.