nieuws

25 feb 2009, 11:11

Zeehond Seppe gevonden in Fries kanaal

De zeehond Seppe die op 14 februari ontsnapte uit de zeehondencrèche in Pieterburen, is dinsdagavond gevonden in het Tjongerkanaal bij het Friese Mildam. Dat maakte beheerster Lenie t Hart van de crèche woensdag bekend. Het is nog niet gelukt om de zeehond te vangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dinsdagavond kreeg ’t Hart een melding van een restaurantmedewerker in Mildam, dat de zeehond in het kanaal zwom. ,,Het was inderdaad Seppe, te zien aan het vlekje in zijn rechteroog”, aldus ’t Hart.

Meteen werden bruggen afgezet zodat hij niet kon ontsnappen richting de Friese meren. Sinds woensdagochtend zeven uur wordt geprobeerd om het dier te vangen, maar dat is vooralsnog niet gelukt. "We zijn met veel mensen en boten aanwezig, maar het is niet makkelijk”, zegt ’t Hart. "Seppe heeft dikke lol; hij duikt en zwemt vrolijk heen en weer. Ik vrees dat we een groot vissersschip nodig zullen hebben.” Haar hoop is voorlopig gevestigd op netten die aan een brug zijn gespannen. "Als hij daar overheen zwemt, kunnen we die optrekken en hem vangen."

Seppe ontsnapte op 14 februari samen met nog twee andere zeehonden. Eentje daarvan werd datzelfde weekend nog gevangen. De andere, Emma, is nog op vrije vinnen. "Die is richting Lauwersoog gegaan en zien we waarschijnlijk niet meer terug. Seppe heeft ondertussen bijna een complete Elfstedentocht gemaakt”, aldus een lachende ’t Hart. Het dier maakt het goed. "Zeehonden kunnen prima een tijdje in zoet water leven. Hij zal onderweg wel paling en kleine snoekbaarsjes gevangen hebben.”

Zodra Seppe gevangen is, wordt hij naar de zeehondencrèche in Pieterburen gebracht. Daar zal hij naar verwachting nog twee weken moeten blijven, voordat hij uitgezet wordt in de Waddenzee.