nieuws

26 jan 2012, 09:09

Zeearend overwintert in Zuidlaardermeergebied

De jonge zeearend die afgelopen jaar geboren is in het Lauwersmeergebied, blijkt te overwinteren in de Zuidlaardermeerpolders. Meerdere vogelspotters hebben de enorme vogel al van dichtbij gezien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In eerste instantie was het onduidelijk of het om de zeearend uit het Lauwersmeergebied gaat, maar foto’s hebben duidelijkheid gegeven. Op de foto’s is duidelijk te zien dat de arend aan beide poten een ring draagt in dezelfde kleurcombinatie als de vogel die vorig jaar in de omgeving van het Lauwersmeer werd geboren.


De zeerarend zit inmiddels zo’n zes weken op zijn nieuwe stek. Volgens de beheerder van het gebied, de Stichting Groninger Landschap, wordt de arend dagelijks waargenomen door leden van de actieve vogelclub, Avifauna Groningen, soms zelfs op spectaculair korte afstand.


Vorige week kreeg de vogel ineens gezelschap van een tweede exemplaar. Deze keer ging het om een geheel volwassen zeearend. Dit is niet een van de ouder vogels, want die zitten nog steeds in het Lauwersmeergebied. De twee lijken het goed met elkaar te kunnen vinden en trekken nog steeds gezamenlijk op. Gezien het grote leeftijdsverschil is paarvorming uitgesloten. Zeearenden doen er namelijk zeker vier jaar over voordat ze helemaal volwassen zijn en voor de eerste keer tot broeden komen.

Of de Zeearend een blijvertje in de Zuidlaardermeerpolders is, moet worden afgewacht. Het is maar de vraag of in dit gebied nog voldoende voedsel aanwezig is als straks in het voorjaar de eenden en ganzen weer naar het noorden terugtrekken. Daarnaast is de recreatiedruk in dit gebied hoog, zeker op zonnige weekenden. 
 

==

MEER INFO:

 http://www.avifaunagroningen.nl