nieuws

15 jan 2002, 00:12

Zeearend Lauwersmeer geeft natuurbeheerders lentekriebels

Een zeearend die in het Lauwersmeergebied in Groningen is neergestreken heeft vogelliefhebbers en natuurbeschermers in staat van opwinding gebracht. Het dier, de grootste roofvogel van Europa, doet de hoop toenemen dat er dit voorjaar voor het eerst in Nederland een broedpaar komt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Twee jaar geleden zaten hier in het Lauwersmeergebied ook al enkele zeearenden. De dieren beginnen dit natuurgebied dus te ontdekken. Dat zou op den duur toch eens moeten leiden tot een nest’, zegt boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer. Het nog jonge exemplaar trekt vogelliefhebbers uit het hele land.
Ook het Wereld Natuur Fonds heeft erg veel belangstelling. Dat kreeg vier jaar geleden vergunning om de vogel in Nederland kunstmatig te herintroduceren. Maar daarvan maakt het toch maar geen gebruik want het gaat goed met de zeearend in Europa: er zijn nu 5000 broedparen.
‘Het gaat steeds beter met de Europese populatie. Zó goed dat we denken dat het tussen nu en vijf jaar ook in Nederland tot broeden komt’, zegt Marie-Jeanne Douven van het WNF. Vanuit Duitsland, waar het aantal broedparen in tien jaar is verdubbeld tot 360, rukt de zeearend steeds verder op naar het westen. De dichtstbijzijnde broedplaats is het Steinhudermeer bij Hannover.
De medewerkers van Staatsbosheer en het Wereld Natuurfonds zien vol verwachting uit naar het voorjaar. Een broedpaar van de koninklijke zeearend zou voor Staatsbosbeheer een kroon op het werk zijn. ‘We zijn nu dertig jaar bezig om hier in het Lauwersmeer een aantrekkelijk natuurgebied van te maken. Tal van soorten zijn hier al naar toe gekomen. De zeearend zou een prachtige afronding zijn’, zegt Willems.