nieuws

23 sep 2008, 21:09

Zeppelin op drift boven Noord-Nederland

Een acht meter lange reclamezeppelin met daarop de tekst ‘GGZ Friesland gaat de lucht in’ is letterlijk de lucht in gegaan. De touwen van de met helium gevulde ballon, die een paar meter boven de grond in Leeuwarden zweefde, zijn in de nacht van maandag op dinsdag door vandalen doorgesneden waarna de zeppelin op drift is geraakt. Dat meldde de eigenaar van de ballon, Sky Service Nederland, dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de zeppelin dinsdagochtend nog waargenomen in de buurt van het Groningse Stadskanaal maar daarna ontbreekt ieder spoor. Een gerichte zoekactie op touw zetten heeft volgens hem dan ook geen enkele zin. “Het luchtruim is zo gigantisch groot. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg.”

Het bedrijf heeft inmiddels de politie en de regionale luchtverkeersleiders op de hoogte gebracht van de op hol geslagen ballon. Toch acht de zegsman de kan op ongelukken klein. “Zo’n zappelin weegt maar twee kilo. Je kunt beter een zappelin op je kop krijgen dan een stoeptegel.” Bovendien zal het gevaarte niet met een rondgang weer naar beneden komen, bezweert hij. “Zo kalmpjes als een zeppelin het luchtruim zoekt, zo kalmpjes komt hij, door het ontsnappen van de helium, ook weer omlaag.”