Nieuws

Wubbo Ockelsprijs opgeheven na conflict

Het doek is gevallen voor de Wubbo Ockelsprijs. Het bestuur van de prijs heeft daartoe besloten na een conflict met de naamgever. Inzet van het conflict is de sponsoring door Energy Valley, een platform voor overheden en bedrijven in Noord-Nederland dat zich bezighoudt met de energievoorziening.


Leestijd: 1 minuut

De oud-astronaut kan zich daar niet in vinden. Dat bevestigde Wubbo Ockels dinsdag. De prijs wordt sinds 1985 toegekend voor een bijzondere prestatie op het gebied van natuurwetenschappen en techniek.

Ockels wil niet dat Energy Valley aan de prijs gelieerd is omdat dit platform openlijk initiatieven op het gebied van fossiele brandstoffen steunt, zei Ockels. Het gaat onder meer om de omstreden kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven en de afvang en ondergrondse opslag van CO2.

Volgens Ockels wilde het bestuur van de prijs, bestaande uit de sponsoren, niet ingaan op zijn voorstel om Energy Valley te vervangen door een andere sponsor. Omdat de bestuursleden het vervolgens niet wenselijk vonden dat Ockels als naamgever van de prijs zich niet kan vinden in de samenstelling van het bestuur, is besloten de stekker uit de prijs te halen.

Ockels mag nu zelf bepalen wat er gebeurt met de 60.000 euro die de Stichting Wubbo Ockelsprijs nog in kas heeft. De oud-astronaut overweegt om het geld te gebruiken voor een tour met zijn Superbus langs Groningse scholen.

De prijs werd in 1985 ingesteld als eerbetoon voor de prestaties voor de ruimtevaarder. Volgens Ockels heeft hij toen de fout gemaakt niet te laten vastleggen dat hij als naamgever ook zeggenschap over de sponsoren heeft. Behalve Energy Valley, zaten ook de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de Gasunie in het bestuur.