nieuws

02 dec 2010, 12:12

Wubbo Ockels looft 5000 euro tipgeld uit

Oud-astronaut Wubbo Ockels looft 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader(s) van de vernielingen aan zijn duurzame zeilboot de Ecolution. Dit miljoenen kostende schip is door vernielingen zo beschadigd geraakt dat het in de nacht van dinsdag op woensdag naar de bodem van het Reitdiep in Groningen zonk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Ik wil koste wat kost weten wie hier achter zit en wat zijn of hun beweegredenen zijn geweest”, laat Ockels donderdag in een reactie weten. De oud-astronaut zegt geen idee te hebben wie de daders zijn, maar is ervan overtuigd dat ze als doel hebben gehad de boot tot zinken te brengen. ,,Dit waren geen vandalen, ze wisten waar ze mee bezig waren en hebben geen rommel achtergelaten. Een schip van 25 meter breng je bovendien niet heel makkelijk naar de bodem.” Of het om een persoonlijke aanval gaat, durft hij niet te zeggen. ,,Maar heel Nederland weet dat mijn naam aan dit schip verbonden is dus het voelt wel als dusdanig.”

Volgens Ockels is nog niet te zeggen hoe groot de schade aan het schip precies is en of er ooit nog mee gevaren kan worden. ,,We houden hoe dan ook de moed erin. Winners never quit’, zegt hij. Zijn plan om samen met zijn echtgenote met de Ecolution de wereldzeeën te bevaren, is wat Ockels betreft dan ook niet van de baan. ,,Desnoods bouwen we een nieuw schip.”

Het schip, met een waarde van vier miljoen euro, was volgens Ockels goed verzekerd. Schade-experts zijn bezig met het bepalen van de schade.