nieuws

24 dec 2010, 09:09

Wubbo Ockels-fonds na zinken Ecolution

Oud-astronaut Wubbo Ockels heeft naar aanleiding van de aanslag op zijn zeilschip de Ecolution besloten een speciaal fonds in het leven te roepen. Dit fonds, het Wubbo Ockels Happy Energy-fonds, is bestemd voor jongeren die zich bezighouden met duurzame projecten, zo meldde Ockels donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het innovatieve schip van Ockels werd begin december in Groningen door onbekenden zo zwaar beschadigd dat het naar de bodem van het Reitdiep zonk. De schade bedraagt vermoedelijk rond de 1 miljoen euro.

Ockels wil het fonds financieren met het geld dat hem van verschillende kanten uit medeleven werd aangeboden. Om hoeveel geld het gaat, wil hij niet kwijt. Omdat de Ecolution goed verzekerd was, heeft hij het niet nodig voor het hersteld van het schip. Door het in het leven roepen van een fonds hoopt Ockels de negatieve ervaring met de Ecolution om te buigen tot iets positiefs, zo zegt hij.

Het zwaardbeschadigde zeilschip ligt nog altijd in Groningen, waar het nu streng bewaakt wordt. Pas in januari wordt besloten wat er met het schip gaat gebeuren, aldus Ockels. Mogelijk wordt het verkocht, maar de kans bestaat ook dat het, al dan niet gedeeltelijk, hersteld wordt. Het plan van de oud-astronaut en zijn echtgenote om met de Ecolution een wereldreis te maken loopt sowieso minimaal een jaar vertraging op.

Het is nog steeds niet bekend wie er achter de aanslag op het schip zat. Er is 10.000 euro uitgeloofd naar de gouden tip die leidt tot de dader.