nieuws

24 aug 2009, 07:07

Wouter Bos bij Delfsail: ‘Economisch herstel nog lang niet dichtbij’

Het is een groot misverstand om te denken dat het herstel van de Nederlandse economie al dicht bij is. Het kan nog wel tien jaar duren voordat de zaak weer enigszins op orde is. Maar als we het goed doen, dan is de situatie tegen die tijd wel beter dan voor de crisis. Dat zei zaterdagavond Wouter Bos, minister van financiën. Hij sprak tijdens het havendiner van Groningen Seaports in Delfzijl. Het diner werd gehouden in een boot tijdens het tot nu toe ongekend succesvol verlopende en zonovergoten Delfsail.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de bijeenkomst, met vijfhonderd Groningse ondernemers en hun relaties, ging Wouter Bos, die druk bezig is met de voorbereiding van de Miljoenennota, in op de huidige economisch situatie. Volgens hem is die nog lang niet best.


‘Er zij mensen die denken dat de gevolgen van de crisis wel meevallen. Maar als je een laagje dieper kijkt, dan valt het helemaal niet mee. De voorspelling zijn iets minder inktzwart, maar nog steeds inktzwart. De werkloosheid zal verdubbelen van 300.000 naar 600.000. We kelderen nog steeds naar beneden, de economie krimpt nog steeds’.


Volgens Bos heeft het de staat erg veel geld gekost om het financiële stelsel overeind te houden. Daardoor zijn de uitgaven opgelopen met 50 miljard euro. ‘En die schuldenlast krijg je niet zo snel weg als dat ie is gemaakt’.


Volgens Bos zal het Nederland van na de crisis grote keuzes moeten maken. ‘Maar dat biedt ook kansen. Kansen om zaken die niet goed geregeld waren nu beter op te bouwen. En het geeft ook uitdagingen aan ondernemende en creatieve mensen die we allemaal nodig hebben, om Nederland straks duurzaam, eerlijk en innovatief te maken’, aldus de vice-premier.