nieuws

02 okt 2008, 20:08

Woede over verwijdering ‘Guerilla-tuin’

De gemeente Groningen heeft tot woede van GroenLinks een ‘guerilla-ruin’opgeruimd. Dat is een tuintje dat niet is aangelegd met toestemming van de gemeente, op een willekeurige plek in de stad. Op 20 april j.l. heeft GroenLinks samen met de Guerrilla Gardeners een geveltuin aangelegd op de Oostersingel in de stad Groningen. De tuin zag er volgens GroenLinks prachtig uit en trok veel bekijks. Vorige week ontdekte de contactpersoon van Guerilla Gardeners in Binnenstad Oost, Tineke van Hessen, dat het tuintje ineens verdwenen was.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder had zij al alarm geslagen dat het tuintje er slecht uitzag en dat ze vermoedde dat er met gif op gespoten was. Navraag leverde op dat de wijkpost van de gemeente in de Binnenstad achter de actie zit. Er was geen toestemming voor de tuin en het zag er volgens de wijkbeheerder slordig uit. GroenLinks en de Guerilla Gardeners in Groningen zijn woedend op de gemeente over de verwijderactie. “Niemand had last van de geveltuin en de tuin werd regelmatig onderhouden”, aldus Tineke van Hessen. Dit tekent de houding van de dienst Stadsbeheer tegenover groen: als het er niet netjes uitziet, dan wordt al het groen weggehaald.

GroenLinks werkt samen met de Guerrilla Gardeners, bewoners die zelf de schop ter hand nemen om bloemen en struiken te planten in hun eigen straat of buurt. Het verschijnsel 'guerrilla gardening' is over komen waaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Betrokken bewoners met groene vingers toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase. In Groningen zijn momenteel 6 Guerrilla Gardeners actief. Ze leggen contact via de website www.guerrillagardeners.nl.

Met de slogan 'Dit land kan zoveel groener' voert GroenLinks actie voor meer groen in de stad en het groen houden van het open landschap. In dit deel van de binnenstad van Groningen (Binnenstad-Oost) komt erg weinig openbaar groen voor en dat wordt er door alle bouwplannen in dit gebied niet beter op. Door een geveltuin aan te leggen op een erg brede stoep wilden wij een begin met het groener maken van Groningen. De Guerilla Gardeners laten zich niet ontmoedigen door deze tegenslag. Dit bewijst eens te meer hoe nodig het is dat mensen zich in Groningen inzetten voor meer groen. De Gardeners zullen zeker opnieuw in actie komen voor meer groen in Groningen.

(Bron: Persverklaring GroenLinks)