Nieuws

‘Winsum is een van de vijf allermooiste dorpen van Nederland’

Het Groningse dorp Winsum is een van de vijf ‘allermooiste dorpen van Nederland’. Dat blijkt na een verkiezing van de ANWB. De Winsumers maken zelfs nog kans om te worden verkozen tot het mooiste dorp van het land.


Leestijd: 1 minuut

‘Winsum is een van de vijf allermooiste dorpen van Nederland’
‘Winsum is een van de vijf allermooiste dorpen van Nederland’

De ANWB is al een tijdje op zoek naar het mooiste dorp. Zo’n 30.000 Nederlanders hebben hun stem uitgebracht. Daaruit rolde een lijst van vijftig pareltjes van dorpen en een overduidelijke Top-50, aldus de ANWB. Naast Winsum maken ook het Friese Hollum, Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland) nog een kans op de titel. 

Naast Winsum kregen ook Garnwerd, Middelstum, Niehove en Zoutkamp een plekje in de Top-50. Niehove werd vorig jaar door de lezers van Elsevier verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. 

Welk dorp is het mooist? 
Uit de Top-5 wordt nog een winnaar gekozen. Een speciale vakjury ging de afgelopen weken op bezoek in de vijf mooiste dorpen. Ze keken naar de authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, streekeigenheid, de verhouding tussen bebouwing en groen en de aanwezigheid van monumenten en mooie gebouwen. De winnaar is al gekozen en op maandag 17 augustus wordt die bekend gemaakt. Op donderdag 20 augustus is er vervolgens een feestelijke onderscheiding van het dorp. 

De jury van Het Allermooiste dorp van Nederland bestaat uit: Wim Daniëls (cabaretier en auteur van vele titels waaronder ‘Het Dorp’), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit, juryvoorzitter).