nieuws

12 mrt 2002, 00:12

Winschotense wethouder treedt af na fraude

De Winschotense GroenLinks-wethouder H. Kootstra legt per direct zijn werkzaamheden als wethouder neer. Dat heeft hij dinsdagmiddag in een verklaring bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit politieonderzoek blijkt dat de echtgenote van Kootstra verkiezingsfraude heeft gepleegd. De wethouder laat in een verklaring weten zijn vrouw ‘in deze moeilijke situatie bij te staan’. “Daarom heb ik besloten om mij uit alle openbare politieke functies terug te trekken,” aldus de GroenLinks-wethouder.
Zijn echtgenote bekende tegenover de politie twee handtekeningen op oproepkaarten te hebben vervalst. Ze heeft vervolgens een kennis gevraagd om met de kaarten een stem uit te brengen op de Groen-Linkswethouder.
Burgemeester Vliestra van Winschoten noemt het aftreden van Kootstra een ‘verstandig besluit’. Wel spreekt ze van een ‘persoonlijk drama’ voor de wethouder en zijn echtgenote. Wie de wethouder gaat opvolgen is niet bekend. De wethouder zou volgens de burgemeester niet persoonlijk bij de fraude betrokken zijn geweest.
Vlietstra deed afgelopen vrijdag aangifte bij de politie van verkiezingsfraude. De fraudezaak kwam aan het licht toen twee inwoners van de Molenstad woensdag niet konden stemmen omdat een ander met hun oproepkaarten bij volmacht had gestemd. De twee hadden daarvoor geen toestemming gegeven.