nieuws

11 jul 2013, 11:11

Winnaar Groninger Cultuurprijs 2013 bekend na unieke verkiezing; bekijk de trailer!

Na een bijzondere stemprocedure, waarbij voor het eerst de Groningse bevolking via internet kon stemmen, is de winnaar van de Wessel Gansfort Cultuurprijs 2013 bekend gemaakt. De genomineerden waren kunstschilderes Annemarie Busschers, choreograaf Guy Weizman en de popgroep NOISIA. En de winnaar is…

De inwoners van de provincie Groningen hebben met 137 stemmen Guy Weizman gekozen (choreograaf Club Guy and Roni) als winnaar van de Wessel Gansfort Cultuurprijs 2013. Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh reikt de Cultuurprijs 2013 uit. Naast de mogelijkheid te stemmen op drie door de jury genomineerden, is ook het feit dat het kunstwerk gemaakt wordt door een (oud) student van kunstacademie Minerva nieuw. Op nummer twee eindigde NOISIA met 120 stemmen en als derde kunstschilderes Annemarie Busschers met 51 stemmen.

 

De prijs bestaat uit een bedrag van € 7.000,-- en een kunstwerk van Simone Vermaning, een in 2011 afgestudeerde student van kunstacademie Minerva. Op de website van de provincie is een kort profiel van winnaar Guy Weizman en het juryrapport te lezen. Ook is er een foto en een filmpje van hem te bekijken.

 

De jury waardeert alle drie genomineerden voor hun grote inzet en stimulering voor de Groninger cultuur. De jury bestaat dit jaar uit Roeli Broekhuis (directeur Museumhuis Groningen), Gert Sennema (beeldhouwer, tekstschrijver en musicus) en Peter Sikkema (winnaar 2010).De Groninger Cultuurprijs wordt toegekend aan een persoon of instelling die op bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de provincie Groningen. De Wessel Gansfort Cultuurprijs wordt sinds 1989 iedere twee jaar uitgereikt. De prijs is genoemd naar de Groninger humanist Wessel Gansfort. Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere kunstschilder Henk Helmantel, dichter Jean-Pierre Rawie en organisator en inspirator op het gebied van popmuziek Peter Sikkema.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: