nieuws

31 mrt 2010, 21:09

Winkelpand Herestraat tijdelijk gesloten door vrijgekomen koolmonoxide

Een schoenenzaak in de Herestraat in Groningen is woensdagmiddag 31 maart tijdelijk gesloten, nadat in een ruimte achter de winkel koolmonoxide was vrijgekomen. Medewerkers van de winkel roken rond het middaguur een vreemde geur, kregen lichte klachten en belden uit voorzorg de brandweer. Ter plaatse constateerden brandweermensen dat de geur niet erg sterk was, maar uit voorzorg hebben zij een CO-meting gedaan. Daaruit bleek dat er een flinke hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte was, vermoedelijk afkomstig uit de CV-installatie. De ruimte is daarop geventileerd en er is een installateur ingeschakeld om het defect aan de installatie te verhelpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat de vier medewerkers van de winkel enige tijd in de ruimte zijn geweest en zij lichte klachten hadden, zijn zij overgebracht naar het ziekenhuis. Ook drie brandweermannen zijn uit voorzorg en ter controle zelf naar het ziekenhuis gegaan.


Koolmonoxidevergiftiging komt af en toe voor als gevolg van oude defecte CV-ketels of afvoerpijpen. Omdat het gas geur- en kleurloos is, kan het, als mensen er lang aan worden blootgesteld, ernstige gevolgen hebben. Het advies is daarom om regelmatig CV-installaties hierop te laten controleren en alle ruimtes in huis regelmatig te ventileren.