nieuws

09 apr 2009, 08:08

Winkeliers beloond voor vangen winkeldieven

Winkeliers in de provincie Groningen grijpen steeds vaker zelf winkeldieven in de kraag. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Groningen. Sinds een jaar krijgen winkeliers die meedoen aan het project overlastdonatie een vergoeding van 150 euro wanneer zij zelf een winkeldief op heterdaad betrappen en afleveren aan de politie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit bedrag moet de dief uiteindelijk zelf ophoesten. Volgens een woordvoerder is het naar schatting ongeveer honderd keer voorgekomen dat de winkeliers de diefstal aangaven bij de politie. Aan het project deden zestig ondernemers verspreid over de hele provincie mee. Volgens de ondernemers is de diefstal in hun winkel naar schatting met 45 procent afgenomen.

In 60 procent van de winkeldiefstallen betaalde de dief de vergoeding binnen drie weken terug terwijl 40 procent van de diefstallen werd geregeld via een incasso. In tien procent van de gevallen kon de winkelier fluiten naar zijn geld omdat de dief geen vaste woon- of verblijfplaats op kon geven.