nieuws

10 feb 2002, 00:12

Windmolens Oost-Groningen blijken lawaaiiger dan voorzien

Een aantal grote windmolens vlak over de Gronings-Duitse grens maakt meer lawaai dan voor de bouw was ingeschat. Dit concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport naar geluidshinder van molens aan de Nederlands-Duitse grens. De wetenschappers verrichtten hun metingen in de buurt van Bourtange, waar op 380 meter aan de Duitse kant van de grens een windmolenpark in aanbouw is. Drie molens draaien al, meer volgen spoedig.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Duitse windmolens zijn een steen des aanstoots in een inmiddels jarenlang durend dispuut tussen Duitsers en Nederlanders. De Groningers zijn fel gekant tegen de komst van een windmolenpark vlak over de grens. De hoogte van de gebruikte zogeheten referentiewaarde van het te verwachten geluid in de buurt was tien meter, maar de turbines hangen op tachtig meter. Op een hoogte van vele tientallen meters blijkt het echter tot drie maal harder te waaien dan werd aangenomen bij de plaatsing en is er dus meer herrie van de molenwieken.
Het geluidsniveau is feitelijk niet hoog, maar omdat het op het platteland normaal gesproken stil is valt het toch op. ‘’In de stad zou je van het geluidsniveau geen last hebben, maar in de stilte van het platteland stoort het geluid van de draaiende wieken wel,’’ aldus woordvoerder W. Flight van de bewonersgroep Don Quichotte. Vooral ’s nachts zou het hinderlijk zijn. ‘’Het is een onaangenaam geluid, met hoge bijgeluiden, dat bovendien regelmatig plotseling harder of zachter wordt als het mechaniek van de generator schakelt’’.