nieuws

28 mrt 2018, 11:11

‘Wiebes laat stikstoffabriek bouwen bij Zuidbroek’

‘Wiebes laat stikstoffabriek bouwen bij Zuidbroek’

Minister Wiebes van Economische Zaken gaat toch werk maken van een uitbreiding van de stikstoffabriek bij Zuidbroek. Volgens RTL Nieuws maakt Wiebes donderdag bekend dat hij 500 miljoen euro investeert in een voorziening waar Noors en Russisch gas geschikt kan worden gemaakt voor de Nederlandse huishoudens.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe fabriek moet ervoor zorgen dat er in Groningen zo’n 7 miljard kuub aardgas minder hoeft worden gewonnen. De Nederlandse kooktoestellen en cv-ketels zijn afgesteld op zogeheten laagcalorisch gas uit Groningen. Dat heeft een lagere verbrandingswaarde. Buitenlands gas is vaak hoogcalorisch, maar daar kun je stikstof bij mengen.

Volgens verschillende media zou Wiebes donderdag zijn plannen voor het verder terugdringen van de gaswinning bekend maken. Nu nog mag de NAM 21 miljard kuub gas winnen. Volgens experts is een winningsniveau van 12 miljard kuub pas veilig.

De minister zet ook in op het terugdringen van het gasverbruik bij industriële grootverbruikers. Ook zou hij een plan hebben voor het beter gebruiken van gasopslagen, waardoor er minder gas hoeft worden gewonnen. Het is nog niet bekend naar welk niveau de gaswinning gaat, maar de minister hintte er al eens op dat hij ernaar streeft het niveau zo dicht mogelijk bij de 12 miljard kuub per jaar te krijgen.

Minister Kamp zette het plan voor de uitbreiding van de stikstoffabriek eerder nog in de ijskast. Dat kwam hem op zware kritiek van de Groningers te staan.