nieuws

18 dec 2011, 09:09

Wie zijn de architecten die de nieuwe Grote Markt-Oostzijde mogen ontwerpen?

Het ontwerp voor de nieuwe oostwand van de Grote Markt in Groningen is momenteel veruit het belangrijkste architectuur-project voor Groningen voor de komende jaren. Omdat het gaat om de ‘huiskamer’ van Groningen waarin bijna iedereen zich thuis moet kunnen voelen, zetten we hier even op een rij wie de architecten zijn, met een linkje naar een website met meer informatie over hun werk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ivan Reimann Architekten uit Berlijn

Ivan Reimann is an architect and prinicpal at Thomas M�ller Ivan Reimann Architekten in Berlin. Born in the Czech Republic, Reimann studied architecture at the Technical University of Prague and the Technical University of Berlin where he received his degree in architecture in 1985. His firm has won numerous commissions that earned the firm wide recognition especially in Europe. Noteworthy projects include the Groningen Building (?. Red) Netherlands; the German Ministry of Foreign Affairs, Berlin; the Residence of the Czech Ambassador, Berlin; Friedrich-Carree office and commercial center, Berlin; Leipziger Platz 1-6, Berlin; and the new extension of the Johann Wolfgang Goethe University, Frankfurt am Main.

Illustratie te vinden op:

http://www.baunetzwissen.de/standardartikel/Fassade_Naturwerkstein_154457.html?img=0&layout=galerie

http://www.mueller-reimann.de/main

 

Alexander Pols van het bureau Hans Kollhoff Architekten uit Berlijn

 

Alexander Pols (1973) studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en Southbank University in Londen. Na zijn afstuderen in 1997 heeft hij bij verschillende Duitse bureaus in Berlijn gewerkt. Sinds 1998 is hij werkzaam bij het Duitse achitectenbureau Kollhoff und Timmermann waar hij vanaf 2000 de Nederlandse dependance in Rotterdam leidt.

 

Lees een interview met hem op:


http://www.opdrachtgeversforum.nl/downloads/BuildingBusiness_Schuyt.pdf
 

voorbeeld van werk waar zijn bureau bij betrokken was: (Chassé-park, Breda)
 

http://bedauxpd.net/nl/pages/projecten/breda_chass_park
 

http://www.am.nl/actueel/news&id=75

Christine de Ruijter en Peter Verrelst van awg architecten uit Antwerpen.

AWG Architecten is een Belgisch architectenbureau en staat voor architectenwerkgroep. Het is opgericht in 1972 door bOb van Reeth en heropgericht in 2001 door Van Reeth, Geert Driesen, Filip Delanghe, Christine de Ruijter, Ilse van Berendoncks en Jan Verrelst. Het bureau is sinds 1992 ook in Nederland actief.

visie
Het bureau is een samenwerkingsverband waarbinnen mensen met verschillende achtergrond werkzaam zijn. In hun bouwwerken wordt ernaar gestreefd bewust met het aspect 'tijd' om te gaan. Heden en verleden komen samen in gebouwen die generaties mensen overleven maar toch hun nut bewaren. En hoewel de gebouwen veranderingen ondergaan behouden ze toch hun identiteit. Volgens AWG: "Bouwen is het maken van intelligente ruïnes, gebouwen die blijven openstaan voor nieuwe antwoorden. Gebouwen overleven vele generaties, leefstijlen, woonbehoeften, méér zelfs, ze blijven nuttig, geschikt en bruikbaar."

projecten
Het bureau houdt zich zowel bezig met stedenbouwkundige projecten als met het ontwerpen van gebouwen en objecten, zoals meubels en gebruiksvoorwerpen.

Stedenbouwkundige projecten van AWG zijn onder andere te vinden in Antwerpen, Eindhoven en Nijmegen. In Utrecht waren Van Reeth en De Ruiter verantwoordelijk voor een deel van de uitbreidingswijk Leidsche Rijn. Voorbeelden van gebouwen van het bureau zijn Van Roosmalen in Antwerpen, Symphonie op de Zuidas van Amsterdam, het appartementgebouw Detroit in Amsterdam, de renovatie van de Lichttoren in Eindhoven en Het Bolwerk in Utrecht.

Momenteel wordt er onder meer gewerkt aan de bouw van het Holocaustmuseum in Mechelen, dat in 2011 moet worden geopend.

Voorbeeldproject:Huis van Roosmalen in Antwerpen
 

http://www.mimoa.eu/projects/Belgium/Antwerp/Huis%20van%20Roosmalen