nieuws

29 nov 2001, 00:12

Whiplash veroorzaakt blijvende psychische schade

Ruim dertig procent van de mensen met een whiplash blijft chronische fysieke, maar ook psychische klachten houden. Dit blijkt uit een onderzoek van psycholoog G. Versteegen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Versteegen constateerde ook dat auto-ongevallen in slechts een klein aantal van de gevallen de oorzaak is voor de whiplash. De helft van de whiplashes wordt veroorzaakt door vallen, sport- of fietsongelukken of mishandeling.
Een whiplash is een verstuiking van de nek. De banden, spieren en kapsels worden opgerekt door een abrupte beweging van de nek. De patiënt voelt pijn en stijfheid in de nek en pijn in het hoofd en de schouders. Bij de meeste treedt binnen drie maanden spontaan volledig herstel op, maar zeker dertig procent van de patiënten houdt er chronische klachten als ernstige vermoeidheid, duizeligheid, depressie, angst, nervositeit, concentratie- en slaapproblemen aan over.
Aan de chronische klachten liggen vaak ingrijpende ervaringen in de periode voor de whiplash ten grondslag. ,,Dat hoeven niet alleen negatieve gebeurtenissen te zijn geweest”, beklemtoont Versteegen. ,,Ook het krijgen van een kind kan spanningen opleveren die met het oplopen van een whiplash kunnen escaleren.” Statistisch valt het verband niet aan te tonen, maar door deze patiënten er vroegtijdig uit te vissen kan de ontwikkeling van chronische klachten worden voorkomen.
De meeste whiplashpatiënten van auto-ongevallen zijn jonge mannen tussen de 25 en 29 jaar. Van de niet auto-ongevallen blijkt vallen de belangrijkste oorzaak. De meest getroffen leeftijdsgroep bij de sport- en fietsongelukken is die van 15 tot 19 jaar.