nieuws

10 feb 2008, 21:09

‘Wethouder is regie kwijt over komst van tram naar Groningen’, vindt CDA

In Groningen wordt gewerkt aan het uitstippelen van de route voor de nieuwe, hier in te voeren tram. Daarbij is het vreemd genoeg mogelijk dat de nieuwe tram noch zal stoppen op de Grote Markt, noch bij het nieuw te bouwen Groninger Forum . Dat meldt de factievoorzitter van het CDA in de Groninger gemeenteraad, Jan Seton, in zijn weblog in de DSG. Hij reageert daarmee vol verbazing op artikelen over de komst van de tram waaruit volgens hem blijkt dat verantwoordelijk wethouder Karin Dekker onvoldoende sturing geeft aan de introductie van de tram in Groningen en dat een ambtelijk projectbureau kennelijk te zelfstandig opereert. Seton meldt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“En opnieuw kwam de krant vanmorgen met verrassend nieuws: een uitgebreid artikel over de ideeën die het Projectbureau Regiotram heeft over de trace’s door de stad, met zelfs een variant die de Grote Markt links laat liggen. Prima dat hier bij het Projectbureau over wordt nagedacht, maar ik vraag me af hoe/of het college dit aanstuurt. Of is het nieuw voor de wethouder? Voor de raad in ieder geval wel.
Het is weer eens zo ver: raadsleden moesten vanmorgen uit de krant lezen over welke trace’s het projectbureau momenteel aan het nadenken is. Mooi stukje journalistiek, maar bestuurlijk niet goed te praten.


Want iedereen weet dat de hele stad met argusogen kijkt naar de mogelijke tracé’s. Ondernemers, burgers, instellingen, allemaal zijn ze razend benieuwd naar waar de tram gaat rijden en stoppen, want ze zijn allemaal belanghebbend. Burgers vanwege de haltes, ondernemers vanwege hun nering, maar ook instellingen als het UMCG en het Groninger Forum.


Iedereen met een beetje politiek gevoel weet dat hiermee de geest uit de fles gaat, vooral als je laat merken ook een variant te overwegen die de Grote Markt niet aandoet. Hoezo verbetering van de bereikbaarheid van de binnenstad? En bij het Groninger Forum in wording zullen ze hier ook niet blij mee zijn.


Hoe kan het dan dat dit de wereld in geslingerd wordt en de gemeenteraad van niks weet? Ja, we hebben een voorstel voor de tracékeuze op de langetermijnagenda staan, maar dat duurt nog wel even. En ja, we hebben binnenkort een werkbezoek naar het Projectbureau, maar de krantenberichten zijn echt eerder.
Ik vind het ongelooflijk dat de trambestuurder bij uitstek, wethouder Dekker (GroenLinks), dit laat gebeuren. Want er zijn twee mogelijkheden: de eerste is dat zij ervan afwist en er dus medeverantwoordelijk voor is dat de raad via de krant wordt geïnformeerd óf zij wist hier niet van en het Projectbureau kiest zijn eigen koers. Maar dan is de vraag of de wethouder de boel wel in de hand heeft. Wie bestuurt wie?