nieuws

26 nov 2009, 11:11

Wethouder Frank de Vries (PvdA) 'heeft weinig met inspraak'

De Groningse wethouder van ruimtelijke ordening, Frank de Vries, bewijst slechts lippendienst aan inspraak van bewoners rond bouwprojecten en neemt burgerparticipatie niet echt te serieus. Dat bleek duidelijk bij opmerkelijke bouwprojecten als ‘de Brugwachter’ (bij de Korrewegbrug) en La Liberté (Corpus den Hoorn). Tijdens een recente inspraakavond was Frank de Vries zelfs niet eens aanwezig. Deze stevige kritiek op inspraak rond bouwprojecten in Groningen is afkomstig van CDA fractievoorzitter Jan Seton. Hij neemt wethouder en beoogt PvdA lijsttrekker Frank de Vries op de korrel in zijn weblog in de DSG. Seton:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Een groot artikel in de krant van maandag, met wethouder De Vries ten voeten uit op de foto. De kop: “We moeten met mensen praten” en inderdaad, het ging over inspraak. Prima, maar ik mis nog iets…
Twee maanden geleden was er een hoorzitting over participatie. Bewoners die op verschillende manieren met de gemeente te maken hebben gehad, positief of negatief, kwamen aan het woord. Daaronder bewoners die geconfronteerd waren met de bouwprojecten ‘de Brugwachter’ (bij de Korrewegbrug) en La Liberté (Corpus).
Wethouder José van Schie was bij die avond aanwezig, wethouder De Vries niet. Dat kan een keer gebeuren, maar er waren juist over de Brugwachter en La Liberté interessante dingen te horen. Uit het artikel blijkt dat De Vries de strekking van deze opmerkingen nog niet heeft meegekregen.
Hij blijft namelijk zeggen, ook in het artikel, dat de mensen van La Liberté eerder in het proces zijn betrokken en dat dit proces daardoor beter liep dan dat van de Brugwachter, dat als het ware uit de lucht kwam vallen. Maar wat hoorde de raad tijdens de eerder genoemde avond? Dat de mensen van La Liberté helemaal niet eerder in het proces waren betrokken, maar desondanks de plannen wel zagen zitten. Het is daar gewoon op dezelfde manier misgegaan, maar omdat de buurt zich kon vinden in de al vergevorderde plannen, kwam het college goed weg. Pluim voor de inhoud, niet voor het proces.
Wat te doen? Wethouder De Vries zegt dat de gemeente “een tikkie ruimte’ moet geven om mensen niet op inspraak te laten afknappen. Ik vind dat we het lek hier nog niet boven water hebben (zie ook de participatie bij de Diepenring) en dan is “een tikkie ruimte” absoluut een zwaktebod! Eerder beginnen, met mensen praten, informatie uitwisselen, in samenspraak mogelijkheden verkennen en dan als gemeentebestuur de knoop doorhakken. Het kan, het is eerder vertoond, en alleen voortdurend serieus investeren in deze lijn kan afknappen op inspraak voorkomen.’

Jan Seton


Fractievoorzitter CDA
Groningse gemeenteraad
Meer stadspolitiek:


 www.dsg.nl