nieuws

14 aug 2008, 21:09

Westerkwartier wekt oude pruim tot leven

Zaterdag 23 augustus vindt bij It Griene Nêst in Sumar de Wichterdag plaats. Deze dag brengt de traditionele pruimensoort ‘Wichter’ onder de aandacht. Deskundigen hebben het vermoeden dat van deze oude vrucht ook nog veel bomen staan in het Westerkwartier. Hier is echter weinig van bekend. Organisaties roepen dan ook bezitters van Wichters op om met hun vruchten en een takje van de boom naar de Wichterdei te komen. Hier detimineren deskundigen dit materiaal om de echtheid en het ras vast te stellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Fruit Yn Fryslân en de Stichting Wrâldfrucht zijn van plan om de Wichter weer nieuw leven in te blazen. De aanstaande Wichterdei geeft hier een grote impuls aan. In het kader hiervan is Fruit Yn Fryslân tevens op zoek naar bezitters van Wichterbomen in de Friese Wouden en het Groningse Westerkwartier. Op die manier wil zij de commerciële mogelijkheden van deze traditionele vrucht stimuleren en precies in kaart brengen waar deze groeit. De twee stichtingen zetten zich in om oude en bijzondere fruitrassen onder de aandacht te brengen en de aanplant ervan te stimuleren.

Tijdens de Wichterdei vinden er verschillende culinaire, educatieve en ontspannende activiteiten plaats voor jong en oud. Gedeputeerde Jannewietske de Vries van de Provincie Fryslân neemt ‘s ochtends de eerste Wichterwijn in ontvangst en brengt naar verwachting goed nieuws voor de Wichter mee. De entree is gratis.

Veiling van Wichters en ander zomerfruit
Eén van de activiteiten op de Wichterdei is een veiling van Wichters en ander zomerfruit. Alle bezoekers mogen bieden. In diverse kavels komt fruit onder de hamer van de speciaal aangestelde veilingmeester Siebren van der Zwaag. Van der Zwaag is in het dagelijks leven directeur van de Friesian. De veiling begint om 13.30 uur.

Tentoonstelling Wichters en ander zomerfruit
Stichting Fruit Yn Fryslân presenteert op de Wichterdag de tentoonstelling Wichters en ander zomerfruit. Deze stichting zet zich in om oude fruitrassen onder de aandacht te brengen en plant deze rassen weer aan. Met de fruitshow laten zij zien welk bijzondere rassen voorkomen in Friesland en Groningen. De tentoonstelling is als enige activiteit ook op zondag 24 augustus nog de gehele dag te bezichtigen bij It Griene Nêst.

Proeverij
Een proeverij van gerechten op basis van de Wichter geeft een invulling aan de culinaire component. Professionele koks, waaronder de leden van de Werkgroep Gastronomie, ontwikkelen de receptuur, bereiden de gerechten en laten bezoekers van de gerechten proeven. De werkgroep bestaat onder andere uit de Herberg van Smallingerland en de culinaire afdelingen van de CHN, Friesland College en het AOC.

Wereldkampioenschap ‘Wichterpittenspuien’
Tijdens de Wichterdag vindt ook het Wereldkampioenschap ‘Wichterpittenspuien’ plaats. Deelnemers nemen een Wichter in de mond, eten hem op en trachten de pit zover mogelijk weg te spugen. Het WK is onderverdeeld in drie categorieën: kinderen t/m 12 jaar, mannen en vrouwen. Geïnteresseerden kunnen zich op de dag zelf opgeven.

Andere activiteiten
Andere activiteiten zijn de verkoop van Wichterbomen, een markt van natuurproducten en een rondleiding over It Griene Nêst. De organisatie van de dag is in handen van Fruit Yn Fryslân, It Griene Nêst en Stichting Wrâldfrucht.