nieuws

04 mrt 2003, 00:12

Werkstraf voor verzonnen groepsverkrachting Hoogezand

Het 13-jarige meisje uit Hoogezand dat eind vorige jaar een groepsverkrachting verzon is maandag door de kinderrechter veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur. Zij kreeg deze straf opgelegd wegens brandstichting en het doen van een valse aangifte. Ook kreeg de Hoogezandse een voorwaardelijke jeugdgevangenisstraf van vier weken opgelegd. Zij blijft de komende twee jaar onder verplicht toezicht van de jeugdreclassering staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het meisje vertelde in oktober vorige jaar dat ze door acht Turkse jongens was verkracht. Die zouden haar vervolgens hebben vastgebonden en het ouderlijk huis in brand hebben gestoken. De aangifte leidde tot veel onrust binnen de Turkse gemeenschap in Hoogezand. Later gaf het meisje toe dat ze het verhaal had verzonnen en zelf brand had gesticht.
Uit onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat het meisje leed onder een onstabiele thuissituatie waarin geweld en alcoholmisbruik vaak aan de orde was. De valse verklaring is volgens de verdachte voortgekomen uit angst voor de reactie van haar vader. Het meisje is onder toezicht van hulpverleners gesteld. Inmiddels is haar thuissituatie aan de beterende hand.