nieuws

16 mrt 2009, 16:04

Werkstraf geëist tegen justitiemedewerkster

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Groningen 180 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 43-jarige medewerkster van justitie. De vrouw wordt ervan verdacht tientallen kilo's xtc, amfetamine, cocaïne en GHB te hebben vervoerd en verhandeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sandra B. is een van de verdachten in de zogenoemde Capitool-zaak, waarbij het draait om drugshandel vanuit een woning in Hoogezand. In totaal worden vijf medewerkers van justitie verdacht van het in bezit hebben van harddrugs. De vrouw verkocht de drugs aan drie collega's in jeugdinrichting Het Poortje in Groningen als 'vriendendienst'.

"In het uitgaansleven moesten ze vijf euro voor een pilletje betalen, bij mij twee euro'', verklaarde zij haar handel in drugs. De vrouw reed tweemaal van Hoogezand naar Zevenbergen om harddrugs te halen voor Loek B., hoofdverdachte in de zaak en eigenaar van de woning in Hoogezand. Justitie eiste vorige week vier jaar celstraf tegen hem. De tientallen klanten die bij hem aan huis drugs kochten noemden Sandra B. 'vrouwe justitia', omdat ze vaak de deur in uniform opende.

De vrouw is in het verleden diverse keren opgenomen in psychiatrische inrichtingen. "Ze is een kwetsbare en beïnvloedbare vrouw, daar heeft de hoofdverdachte misbruik van gemaakt'', aldus de officier van justitie. Haar advocaat vindt de strafeis te hoog. "Iedere sanctie is desastreus voor haar psychiatrisch genezingsproces, ze heeft haar portie wel gehad'', zei hij voor de rechtbank.