nieuws

11 aug 2009, 07:07

Werk van Jan Kenter in Pand 49

Er zijn nog kunstenaars die wel echt kunnen schilderen. Veel kunst gaat tegenwoordig over ‘’installaties’’ en vaak niet geheel begrijpelijke statements. Maar er zijn ook nog kunstenaars die ouderwets goed kunnen tekenen, zeker in Groningen met een lange figuratieve traditie. In Pand 49 in Beyum is vanaf eind deze maand werk te zien van zo’n kunstenaar: Jan Kenter. Jan Kenter is een 'echte'schilder, voor wie aanvankelijk vooral het weergeven van de zichtbare werkelijkheid belangrijk was. In zijn latere werk is duidelijk de behoefte om daarvan los te komen merkbaar. Door de herkenbare vorm te verdoezelen, weg te schilderen, haast te laten verdwijnen in de verf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kenters werk bevindt zich op de spannende grens tussen diepgang en nonchalance, met als enige wapens zijn kwast, verf en dialoog met andere kunstenaars.


Begonnen als aquarellist, maakt hij nu vooral grote tekeningen en acrylschilderijen, in een losse, zeer persoonlijke stijl, met als thema vooral mensfiguren.


Jan Kenter is altijd op zoek naar de kern van zijn onderwerp. Bij nader inzien echter, lijkt hij vooral op zoek te zijn naar zichzelf, geleid door het materiaal.