nieuws

15 sep 2011, 10:10

Wereldprimeur in Groningen: live lipdub NNT

Een wereldprimeur in de binnenstad van Groningen. Donderdag 29 september wordt op de Vismarkt en de Grote Markt een live lipdub, een videoclip uit één camerashot, opgenomen. Dit als uniek startschot voor de voorstelling Promotheus van het Noord-Nederlands Toneel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de lipdub wordt er niet geplaybackt, zoals doorgaans het geval is, maar wordt het nummer live gespeeld en gezongen door een groot aantal muzikanten.

De opnames vinden plaats tussen 19.00 en 20.00 uur. Muzikanten die mee willen doen, kunnen zich inschrijven op www.livedub050.nl.

Prometheus is de nieuwe voorstelling van het NNT, waarmee het gezelschap komende tijd op de planken staat. De ultieme rebel Prometheus, gespeeld door Frank Lammers, is een mythische figuur waarvan gezegd wordt dat hij het vuur stal van de goden en aan de mensen gaf. Hij wordt door de goden voor zijn diefstal gestraft en aan een rots in de Kaukasus geketend. Elke dag pikt een adelaar zijn lever uit, maar elke nacht groeit die weer aan. Het vuur uit deze mythe staat voor alles wat de mens tot een beschaafd mens maakt: kunst, wetenschap en technologie. Ko van den Bosch bewerkt het stuk van Aischylos hardhandig, zoals we van hem gewend zijn, en maakt er een hallucinerende science fiction van.