nieuws

07 okt 2009, 10:10

Wereldboskabouter verwisselt Baltische staten

In De Wereldboskabouter, een piepklein atlasje dat de Groningse uitgeverij Noordhoff als cadeautje uitdeelt aan de kopers van de splinternieuwe Wereld Bosatlas, zijn per ongeluk de landen Litouwen en Letland verwisseld. Litouwen wordt afgebeeld als land ten noorden van Letland terwijl het er in werkelijkheid juist ten zuiden van ligt. ,,Een menselijke fout", geeft Peter Vroege van Noordhoff Uitgeverij in Groningen woensdag toe. ,,Een andere verklaring is er niet."

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het miniatuuratlasje, dat 9 bij 6 centimeter meet, wordt gratis weggegeven aan de eerste vijfduizend kopers van de Wereld Bosatlas, die vorige week verscheen. Een lezer attendeerde de uitgeverij dinsdag op de fout. ,,Heel vervelend", aldus Vroege. ,,In de volgende druk zullen we de fout zeker herstellen."

Vroege zegt zich niet te kunnen herinneren dat er eerder een dergelijke fout in een atlas sloop. Er vinden volgens hem dan ook talloze controlerondes plaats voordat de atlas richting drukker gaat. De Wereldboskabouter is een gewild collectors item.