nieuws

26 jan 2012, 20:08

Wereldberoemde Zuid-Afrikaanse muziek naar Groningen (VIDEO)

De wereldberoemde a-capella mannengroep uit Zuid-Afrika, Ladysmith Black Mambazo , komt dit voorjaar naar Groningen. De groep werd bekend toen ze in 1986 te horen was op het legendarische en met vele Grammy's bekroonde album Graceland, van Paul Simon. Ook heeft de groep een grote bijdrage geleverd aan de soundtrack van Disney’s bioscoophit The Lion King. Op 27 januari komt hun nieuwe cd uit: 'And Friends', waaraan o.a. meewerkten: Dolly Parton, Paul Simon, Emmylou Harris en Melissa Etheridge.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ladysmith Black Mambazo werd in 1964 opgericht door Joseph Shabalala, die in zijn dromen isicathamiya harmonieën hoorde, de traditionele muziek van de Zulu’s. In 1993 vergezelde Ladysmith Black Mambazo Nelson Mandela op zijn eigen verzoek naar Oslo, toen hij daar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt. Ook zongen ze op Mandela’s inauguratiefeest. Mandela noemt de groep "South Africa's cultural ambassadors".


Inmiddels zijn er ruim 7 miljoen exemplaren verkocht van de meer dan 40 albums die ze hebben uitgebracht. Ze hebben 12 Grammy nominaties en drie Grammy Awards op zak, de meest recente in 2009 voor hun album Ilembe.