nieuws

01 aug 2002, 00:12

Weer graancirkels ontdekt in Gronings gersteveld

Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn in een gersteveld tussen Stadskanaal en Onstwedde graancirkels ontdekt. Het betreft zes cirkels, met een doorsnede variërend van twee tot twintig meter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Dutch Cropcircle Archive (DCCA) kunnen de cirkels geen mensenwerk zijn geweest. De organisatie maakt deel uit van een wereldwijd netwerk dat onderzoek doet naar de in het graan gevonden patronen.
,,Over het hoe en waarom van de cirkels laten we ons niet uit’’, waarschuwt voorzitter Robert Boerman. ,,Daar wordt in internationaal verband nog steeds continu onderzoek naar verricht. Maar er zijn verscheidene bewijzen dat mensenhanden deze cirkels niet gemaakt kunnen hebben.’’ Zo heeft de DCCA ‘blown nodes’ geconstateerd, geëxplodeerde verdikkingen in de graanstengels. ,,Met een plankje krijg je dat met geen mogelijkheid voor elkaar’’, aldus Boerman.
In Nederland worden jaarlijks tussen de twintig en dertig graancirkels aangetroffen. Slechts een klein aantal daarvan is volgens de DCCA door mensenhanden vervaardigd. ,,Vorige jaar waren er in Lelystad een stel jongens dat een grap wilde uithalen’’, vertelt Boerman. ,,Daar hebben we ook al snel geconstateerd dat de cirkels nep waren: het leek wel alsof de wandelvierdaagse over het veld heen was gegaan.’’
De graancirkels in Stadskanaal liggen net als de vorige twee keer precies op het kruispunt van een aantal leijlijnen, onzichtbare energielijnen die over de aarde lopen. Vorige jaar betrof de vondst het twaalf cirkels in de vorm van een schorpioen. In Nederland worden na Engeland, Duitsland en Canada relatief de meeste graancirkels ter wereld gevonden.