nieuws

16 jul 2008, 11:11

Week uitgetrokken voor behandeling HIV-zaak

De rechtbank in Groningen trekt in oktober een week uit voor de inhoudelijke behandeling van de geruchtmakende hiv-zaak. Dat bepaalde de rechtbank woensdag tijdens een pro-formazitting. Als een lopende contra-expertise volgens schema wordt afgerond, zal de rechtszaak op 13 oktober beginnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het OM verdenkt drie mannen ervan meerdere homoseksuele mannen te hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Een aantal slachtoffers kreeg via injectiespuiten hiv-besmet bloed toegediend. De verdachten, drie mannen van 39, 48 en 49 jaar, wordt zware mishandeling met voorbedachten rade, verkrachting en het bezit van verdovende middelen ten laste gelegd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zou aanvankelijk in april en vervolgens in mei plaatsvinden. De zaak werd uitgesteld, omdat de verdediging een contra-expertise van het virologisch onderzoek eiste. In dat onderzoek is vergeleken of het hiv-virus in het bloed van de verdachten overeenkomt met dat van de veertien slachtoffers. Volgens de advocaten van de verdachten zijn in het eerste onderzoek fouten gemaakt en is het onderzoek niet objectief uitgevoerd.