nieuws

13 mrt 2009, 09:09

WEBLOG: VVD-raadslid: kraken = inbreken; ‘Waar blijft Kraakverbod?’

Het Groningse VVD raadslid Joost van Keulen heeft weinig op met krakers. Heel weinig zelfs. In zijn weblog in de Digitale Stad Groningen noemt hij krakers inbrekers. Hij reageert daarmee op een bericht op de website van RTV Noord waar is gemeld dat een pand aan industrieterrein aan de Peizerweg is gekraakt .Volgens de eigenaren wordt het pand gebruikt als opslag, maar de krakers zijn niet van plan te vertrekken. Eigenaar Dion de Poel is nu afhankelijk van een civiele procedure via de rechtbank. Joost van Keulen heeft er genoeg van. Hij formuleert het zo:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen weekend vond er weer eens een bijzondere inbraak plaats. Zo een waarbij de daders niet gewoon spullen meenemen, maar zich nestelen in het pand. Dan heet het geen inbreken meer, maar kraken. Kraken in Groningen betekent dat je rustig in iemands opslagruimte een bed, stoel en tafel neer kunt zetten en er dan in mag blijven wonen.

 En dan hoef je niet op hulp van de gemeente te rekenen, behalve als je kunt aantonen dat de opslagruimte écht in gebruik is. En dat is hier moeilijk.


De dozen met boeken die er staan, bijvoorbeeld, zijn niet voldoende. Het feit dat de ruimte er netjes onderhouden uitziet, ook niet. En dat alle ramen heel zijn en dat de ruimte in hetzelfde pand zit als de productie van de drukkerij is gevestigd, dat zegt natuurlijk helemaal niets. En ja, dán kan de politie niets doen. En als de politie niets kan doen, dan doet de gemeente ook niets.

De gemeente is natuurlijk wél zuinig op zijn krakers. Of, zoals Wethouder Frank de Vries gisteren tijdens de commissievergadering vertelde: “We hebben wel gecontroleerd of het allemaal brandveilig is.” De krakers gaven overigens in de krant (geen link) hun motieven aan. Woonruimte in de binnenstad is zoooooo duur. En ja, buiten de binnenstad kun je niet wonen… Maar dat is logisch, toch?


Jan Seton heeft achter de schermen geprobeerd hier iets aan te doen, maar het schiet nog niet op. De eigenaren doen vandaag aangifte, dan velt de politie een definitief oordeel. Laten we hopen dat dat goed uitpakt en dat ze er weer uit moeten. Waar blijft dat kraakverbod? ‘

Bron en meer weblogs: www.dsg.nl