nieuws

01 okt 2008, 20:08

(WEBLOG) VVD kiepert Martinitoren om op hoofd fractievoorzitter GroenLinks

De VVD bijt flink van zich af in een debat dat wordt gevoerd over de vraag of er een parkeergarage moet komen onder de Grote Markt noordzijde. GroenLinks gemeenteraadslid Drewes de Haan liet onlangs weten dat inwoners van Groningen zich in 2001 zeer terecht zorgen maakten om het omkieperen van de Martinitoren bij eventuele aanleg van zo’n garage. Maar VVD raadslid Joost van Keulen laat de Martinitoren nu in figuurlijke zin terecht komen op Drewes de Haan, want hij herinnert er in zijn weblog in de dsg aan dat zeven jaar geleden de angst voor het omkieperen van de toren stevig werd aangewakkerd door het Comite Geen gat in de Grote Markt. Sterker nog: Drewes de Haan heeft volgens Joost van Keulen zelf toegegeven nooit gedacht te hebben dat de Olle Grieze zou omkieperen. Dit is wat Van Keulen schrijft over De Haan:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Drewes de Haan geniet het nodige aanzien in de Gemeenteraad van onze mooie stad. De fractievoorzitter van GroenLinks wordt vaak geroemd om zijn ‘feitenkennis’. Sommige collega’s noemen hem pseudo-liefkozend ‘The Archive Man’. Drewes is inderdaad bij tijd en wijle een lopende archiefkast.
Vorige week was er een fel debat tussen De Haan en Betty de Boer, mijn fractievoorzitter, naar aanleiding van de uitspraken over de parkeergarage onder de Noordwand van de Grote Markt (wel, oh nee, toch niet) van wethouder Dijkstra. Betty stelde in dit debat dat het referendum in 2001door foute vooronderstellingen was gewonnen. De tegenstanders van het plan, verenigd in het comité Geen Gat in de Grote Markt (GGGM, voor het gemak), speelden indertijd in op sentimenten dat de Martinitoren om zou kunnen vallen bij de bouw van de parkeergarage en hebben achteraf toegegeven dat hiervan realistisch beschouwd geen sprake zou zijn.
De Haan hakte hier fel op in. Het was onzin, en flauwekul, en D’Olle Grieze zou wel degelijk in gevaar zijn geweest en dat de mensen van het GGGM achteraf hadden beweerd dat hun campagne inderdaad profiteerde van en voeding gaf aan dit soort valse sentimenten, dát was niet meer dan een pertinente leugen. “Er bestond wel degelijk een risico voor de Martinitoren”, beweerde De Haan (let wel: dit was afgelopen woensdag). En later deed hij er op zijn weblog nog een schepje bovenop.
Goed, dus de toren kan omvallen en niemand van GGGM had ooit beweerd dat dit niet het geval was. Ik heb wat onderzoek gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat het comité later heeft toegegeven dat ‘geen van hen dacht dat de Martinitoren daadwerkelijk gevaar liep’. Sterker nog, De Haan heeft dat hoogstpersoonlijk toegegeven. Hij kan zich niet eens beroepen op ‘dat heb ik niet gelezen/gezien/gehoord’, hij heeft het zelf gezegd.
The Archive Man heeft zijn eigen stellingname in deze kwestie duidelijk in het verkeerde laatje opgeslagen, om het maar positief te houden. Eigenlijk is het te sneu voor woorden, maar goed. Het zal wel normaal zijn allemaal.
Overigens zit er nog een staartje aan dit verhaal, wat mij betreft. Het rapport stelt namelijk dat de SP landelijk heel veel geld in de anti-campagne heeft gestoken. Ik vraag me oprecht af of dat zomaar mag. Gaan we uitzoeken.

Joost van Keulen

www.dsg.nl