Nieuws

Webcam Gasunie filmt mogelijke inslag van meteoor in stad

Een webcam van de Gasunie heeft dinsdagochtend rond 10.00 uur mogelijk een inslag van een vallende ster gefilmd. Het projectiel zou ergens in de buurt van de wijken Beijum en De Hunze terecht kunnen zijn gekomen. Sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit is er nog niet van overtuigd dat het om een meteoor gaat. "Dit zou iemand ook met eigen ogen moeten hebben gezien en daarvan zijn bij mij nog geen meldingen bekend."


Leestijd: 1 minuut

Webcam Gasunie filmt mogelijke inslag van meteoor in stad
Webcam Gasunie filmt mogelijke inslag van meteoor in stad

De webcam hangt eigenlijk aan de Apenrots om de nestkast van een paartje slechtvalken te filmen. De Gasunie werd echter door een tipgever geattendeerd op iets bijzonders. Te zien is hoe een meteoor of een ander voorwerp met grote snelheid op de stad afkomt. Het mogelijke stuk ruimtepuin lijkt dan ook daadwerkelijk op de grond te zijn terechtgekomen. Waar precies is nog niet duidelijk. 

Sterrenkundige Theo Jurriëns heeft de beelden ook bekeken. "Ik zet m'n geld er nog niet op in dat dit een meteoor is", zegt hij. "De beelden lijken me authentiek, maar een daglichtmeteoor moet eigenlijk heel helder zijn. Het lijkt op de beelden ook alsof het voorwerp uitwaaiert. Je mist nu ook echt visuele waarnemingen van andere getuigen. En dat baart me zorgen."

Wat het anders zou kunnen zijn, weet de sterrenkundige ook niet. Hij denkt aan een scherm vogels of insecten. "Maar de snelheid van het voorwerp is wel weer erg hoog", aldus Jurriëns.

Mocht de meteoor of meteoriet (als het voorwerp is ingeslagen) wel echt zijn, dan is dat heel bijzonder. Jurriëns zag zelf nooit zo'n daglichtmeteoor en bij hem zijn maar zo'n vijf meldingen van het bijzondere verschijnlijk in het land bekend. "Dat is dus echt heel zeldzaam." Een van die meldingen was vorig jaar bij de Waddeneilanden. Volgens Jurriëns waren die beelden veel duidelijker en was de twijfel toen kleiner.

Sterrenkundige Theo Jurriëns roept iedereen op die wél iets heeft gezien, om die waarneming bij hem te melden. Dat kan via t.a.jurriens@rug.nl. Zet je dan wel even info@gic.nl in de CC? Dan zijn wij ook op de hoogte!

https://twitter.com/michielbal/status/1252549071560232960
https://www.youtube.com/watch?time_continue=76&v=mWZqMqDaK90&feature=emb_title
De beelden van de meteoor bij de Waddenzee (vanaf 1.11 min)