nieuws

21 apr 2008, 10:10

WC’s Groningse basisscholen zijn vies en stinken, aldus PvdA gemeenteraadslid

WC’s op Groningse basisscholen zijn lang niet schoon genoeg. Ze stinken en het is daarom begrijpelijk dat ouders daar tegen in actie komen. En dat terwijl de Groningse gemeenteraad eerder al gewaarschuwd was dat er wat gedaan zou moeten worden aan de hygiëne op de basisscholen. De problemen worden veroorzaakt door verouderde toiletblokken, waar jarenlang urine op de vloer terecht is gekomen. Dat schrijft het PvdA gemeenteraadslid Sherlock Telgt in het weblog van de PvdA gemeenteraadsfractie in de Digitale Stad Groningen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“ Tijdens een raadscommissie in oktober 2007 hebben wij als PvdA fractie het College er op gewezen dat veel wc groepen op Basisscholen in onze stad te oud zijn om nog schoon te krijgen volgens het door de ambtenaren(dus College) en schooldirecteuren gewenste schoonmaaksysteem en frequentie.

Aangegeven heb ik toen als woordvoerder basisonderwijs dat de beste oplossing zou zijn het vervangen van deze, veelal 20 tot 30 jaar oude, wc groepen (dus inclusief de vloeren en muren en hangende wc potten zodat de schoonmakers onder de wc's ook kunnen moppen) Daar wilden een aantal andere politieke partijen binnen de raadscommissie niet aan...het zou te veel geld kosten. Het College vond jammer genoeg hetzelfde.

Maar zoals altijd komen dit soort dingen hard terug:want nu komen de ouders in actie en pikken de media het op: “De Scholen van onze kinderen zijn niet schoon”

Eigenlijk klopt dit ook, want als ik het even beperk tot de wc's, zijn deze alleen 'technisch' schoon.
wat zo veel wil zeggen als: wij(“ambtenaren” en schooldirecteuren) hebben een norm bedacht voor wat wij vinden wat schoon is en daar hebben wij een bepaald bedrag voor over. En volgens deze norm zijn de wc's schoon. Sterker nog: de Rijks Universteit Groningen controleert volgens dit systeem of het schoon is. Dus nogmaals: de wc's zijn technisch schoon.

Maar deze zijn dus niet schoon, want het stinkt. En toch is ook dit niet vreemd, omdat door de jarenlange urine opbouw dit in de voegen en onder de tegelvloeren zit. De beste oplossing is zoals gezegd het vervangen van deze wc groepen, maar dat vinden de meeste partijen een te kostbare zaak.
Dan vraag ik mij af wat wij als ouders, als bestuurders van deze stad en als schoolbestuur (ja want ook dat zijn wij als Gemeenteraad en College) voor onze kinderen over hebben............

Maar o.k. als wij minder willen uitgeven gebeurt er dit:
In diezelfde raadscommissie Onderwijs en Welzijn hebben wij ook de mogelijkheid genoemd van het dieptereinigen van de oude wc groepen waar de penetrante urine geur hardnekkig blijft hangen.
Dit dieptereinigen met een frequentie van 6 tot 10 keer per school per jaar zou er dus wel voor kunnen zorgen dat de penetrante geur enige mate zal afnemen maar zal niet leiden tot een hygiënische schone toiletgroep. Kosten: ongeveer een paar honderd euro per beurt per school.

En natuurlijk kan men er altijd nog voor kiezen om de geur te maskeren....nee niet met Febreze of Oust of zoiets....maar misschien is het wel nagenoeg hetzelfde...hahah weten wij veel...nee...navraag bij de bedrijven die deze systemen bedenken en een beetje zelf googlen(“machtig” mooi blijft het internet toch) leert dat er digitale luchtverfrisser systemen bestaan die dus de mens het gevoel geven dat het allemaal schoon is omdat men dan aangename geuren ruikt.

quote van 1 van de bedrijven op het internet: “Geur is het meest primitieve zintuig en beïnvloedt de gemoedstand van uw gast of klant zeer sterk.”


Sherlock Telgt
PvdA fractie Groningen

meer politieke weblogs:

 

www.dsg.nl