nieuws

08 aug 2012, 21:09

Watertoren in Groningen omgetoverd tot ‘Bovenkamer van Groningen’

De markante Watertoren in Groningen bij het Noorderplantsoen krijgt een ingrijpende opknapbeurt. Bovendien krijgt het gebouw een nieuwe functie: het wordt de ‘Bovenkamer van Groningen’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groninger Monumentenfonds (GMF) vond de ondernemers Ralph Steenbergen (NESK) en Eileen Blackmore (House of Design) bereid zich met hun bedrijven in de voormalige watertoren te vestigen. Deze monumentale ikoon van het Ebbingekwartier zal in het komend jaar worden gerestaureerd en getransformeerd tot de ‘Bovenkamer van Groningen’.

De aanpak van de Watertoren past in het gebiedsgerichte beleid van het GMF om monumentale panden en objecten in de binnenstad van Groningen te behouden en een nieuwe functie te geven. De Watertoren zal gaan functioneren als bijzondere locatie voor bedrijfsbijeenkomsten, brainstormsessies, exposities voor designers , vergaderingen en ontvangsten, maar ook als trouwlocatie. De Watertoren is naar verwachting in het najaar van 2013 toegankelijk voor het publiek.

Directeur George Groote van het Monumentenfonds is zeer verheugd dat de samenwerking met House of Design en NESK om dit beeldbepalende object een nieuwe toekomst te geven.

Het Groninger Monumenten Fonds is een particuliere instelling die samen met de plaatselijke , provinciale en rijksoverheid rijksmonumenten verwerft, restaureert en exploiteert. Het GMF heeft 11 panden in stad en provincie Groningen in eigendom waaronder de Prinsenhof in de stad Groningen.

Het herstel en verbouw van de Watertoren wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed, de gemeente Groningen, de provincie Groningen en een investering van het Groninger Monumenten Fonds.
De Watertoren-Noord is in 1908 gebouwd door architect Carl Francke en is een uniek exemplaar in Nederland. De architect heeft in 1912 een zelfde type watertoren gebouwd in Goes.