nieuws

03 jan 2008, 10:10

Watertaxi moet Groningen ontsluiten, zegt Groningen City Club

Een watertaxi voor Groningen is een ideale manier om de binnenstad bereikbaar te houden. En dat op ontspannen en duurzame wijze. Het is misschien een onorthodoxe suggestie, maar Groningen moet het nu eenmaal hebben van innovatieve en creatieve ideeën. En daarin past ook een watertaxi. Een en ander betoogde gisteravond Bert-Jan Hakvoort, voorzitter van de Groningen City Club. Hij hield zijn pleidooi tijdens een nieuwjaarsrede in het Martini Hotel. Volgens Hakvoort

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Is een van de grote kwaliteiten van Groningen dat het een stad is met schitterende grachten. Het water van de Diepenring is een parel voor de stad. ‘Maar helaas, het moet gezegd, is door de aanblik van veel oude en slecht onderhouden woonboten geen kijk gelijk. Het is toch raar dat we hier in Groningen zo kien zijn op de aanblik, onderhoud, kleurstelling en noem maar op van huizen, winkels en horecagelegenheden. Maar dat er blijkbaar andere regels gelden voor de boten in de grachten’.

‘Gelukkig zijn er ook een aantal booteigenaren die de boel wel goed verzorgen. Laat dit een voorbeeld zijn voor de rest’.

Taxi

‘Door de inzet van het water met bijvoorbeeld een waterachtig taxisysteem is de stad niet alleen duurzaam maar ook op een ontspannen manier te onsluiten. Het Noorderplanstoen bijvoorbeeld kan daardoor worden verbonden met de binnenstad’.

Hakvoort herinnerde er aan dat de Groningen City Club vorig jaar ook met een heel bijzonder plan kwam, namelijk het plan voor een kabelbaan. Ondanks veel steun vanuit het bedrijfsleven voor dit idee zag het gemeetbestuur dat niet zitten. Volgens Hakvoort moet het gemeentebestuur echter welwillend blijven kijken naar suggesties, hoe vreemd misschien ook op het eerste gezicht. Hakvoort:

‘Ik doe een oproep aan ons allen en bestuurders in het bijzonder: ideeën, hoe gek, raar, revolutionair of anders, verdienen een faire kans. We willen immers toch een innovatieve en creatieve stad zijn? Mede daarom moeten we open staan voor kansen en alles bespreekbaar willen maken’, aldus de GCC-voorzitter.