nieuws

07 jan 2012, 09:09

Waterpeil in provincie Groningen gedaald

Het water in de provincie Groningen is aanzienlijk gedaald. Dat hebben woordvoerders van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's zaterdagochtend laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De waterschappen loosden in de afgelopen nacht meer dan 33 miljoen kubieke meter water in de Waddenzee. Bij Lauwersoog kon waterschap Noorderzijlvest in 4,5 uur 28,3 miljoen kubieke meter water spuien. Daarmee zakte het zo'n 80 centimeter ten opzichte van het hoogste punt van de afgelopen week.

Volgens de waterschappen hebben zich geen nieuwe incidenten voorgedaan. Het evacuatiegebied rond Woltersum blijft gesloten. Pas in de loop van de dag wordt duidelijk of geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huizen.

Zo goed als alle 800 inwoners van de geëvacueerde dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post pakten vrijdag hun biezen wegens een mogelijke doorbraak van een dijk langs het Eemskanaal. In Ten Boer meldden zich vrijdag 188 mensen bij de opvang in De Tiggelhal, maar uiteindelijk hoefde niemand daar de nacht door te brengen. De meerderheid vond een logeeradres bij familie of vrienden. Tien mensen werden uiteindelijk overgebracht in een hotel.